Hierontapalvelut

Keskiössä faskiakäsittely ja selän kuntoutushoito

Turun keskustassa sijaitseva Faskiapoli on erikoistunut faskiakäsittelyyn, jota kutsutaan myös lihaskalvohieronnaksi. Faskiakäsittelyä voidaan hyödyntää monipuolisesti kehon liikkuvuuden parantamisessa sekä erilaisten kiputilojen poistossa ja kuntouttavassa hieronnassa. Se on hoitomuoto, josta hyötyy jokainen.

Toinen ydinpalvelumme on spiralistabilaatio, jota käytetään etenkin skolioosin ja virheasentojen hoidossa sekä tasapainon ja koordinaation kehittämisessä. Myös spiralistabilaatio soveltuu kaikille – niin aktiiviliikkujille kuin liikkumattomille henkilöille.

Käytämme hieronnassa lisäksi muita tekniikoita, kuten manuaalista terapiaa, mobilisaatiota ja manipulaatiohoitoa sekä triggerpistehierontaa. Tarvittaessa tehdään hoidon yhteydessä kinesioteippauksia.

Faskiakäsittely – hoitomuoto, josta on apua kaikille

Faskiakäsittely on monipuolinen hoitomuoto, joka muun muassa poistaa lihaskipua ja rentouttaa. Lisäksi sen avulla voidaan lisätä lihasten liikkkuvuutta koskematta lainkaan itse kipukohtaan.

Faskiat eli lihaskalvot toimivat kehon tukiverkkona ja osallistuvat liikkeen ja kehon hallintaan sekä lihasten voimantuottoon ja voimanvälitykseen. Faskiat yhdistävät lihakset ja niitä ympäröivät sidekudokset pitkiksi lihaskalvoketjuiksi. Lihaskalvojen kipuhermopäätteet herkistyvät erilaisissa tuki- ja liikuntaelinten kiputiloissa, jolloin lihaskalvo aristaa. Faskiakäsittely perustuu aristavien lihaskalvojen mekaaniseen paineärsytykseen, minkä seurauksena lihaskalvojen kipuhermojen aktiivisuus heikkenee.

Lihaskalvohieronta on vanha, etenkin Japanissa käytetty metodi, ja se nousi länsimaissa pinnalle Yhdysvaltojen kautta. Faskiakäsittelyä voidaan hyödyntää niin urheilijan kiputiloihin kuin istumatyötä tekevän niska-hartiakipuihin sekä selkäkipuun. Faskiakäsittelyssä eli lihaskalvohieronnassa hierontaan käytetään yleensä muovista Gua Sha -kampaa eli faskiakampaa ja kirurgisesta ruostumattomasta teräksestä valmistettuja IASTM-instrumentteja (Instrument-Assisted Soft Tissue Mobilization).

Spiraalistabilaatio – avain selän kuntoutukseen

Spiraalistabilaatio (SPS), on tsekkiläisen tuki- ja liikuntaelimistön ongelmiin erikoistuneen lääkärin Richard Smišekin kehonhallinta- ja terapiamenetelmä. Sitä hyödynnetään etenkin erilaisten selkäkipujen, skolioosin ja virheasentojen hoidossa. Esimerkiksi urheilijat saavat metodista apua myös tasapainon ja koordinaation kehityksessä.

Spiraalistabilaatio pohjautuu laajaan spiraali- ja vertikaali -lihasketjujen tutkimustyöhön. Elimistön lihasketjujen anatomia ja toiminta on kartoitettu tällä hetkellä noin 50 lihasketjun osalta.

SPS-harjoittelussa hyödynnetään menetelmään erityisesti suunniteltuja vastuskuminauhoja. Suurin osa harjoitteista tehdään seisten, mutta asiakkaan tilanteesta riippuen, runsaasti harjoitteita voi suorittaa myös istuma-asennossa. Istuen tehtävät harjoitteet sopivat myös pyrätuolipotilaille. Vatsalihaskorsetin merkitys korostuu kaikissa SPS-harjoituksissa.

Smišek on tehnyt muun muassa seuraavia havaintoja lihasketjujen toimintaan liittyen:

  • spiraali-lihasketjut stabiloivat kehon monipuolisia liikkeitä
  • vertikaali-lihasketjut stabiloivat paikallaan pysyviä asentoja
  • spiraali- ja vertikaali-lihasketjujen välillä toteutuu vaikuttaja ja vastavaikuttaja lihastyö: kun toinen lihasketju aktivoituu,
  • toisen käyttö estyy ja se rentoutuu
  • yksittäisen lihaksen aktiivisuustaso on alhaisempi sen toimiessa yksin, kuin jos koko lihasketju on aktivoitu
  • tarkoin suunnitelluilla liikkeillä eri lihasketjuja voidaan harjoittaa, vahvistaa, rentouttaa ja venyttää.
Lähde: Spiral Stabilization (SPS) method, Askel Education: http://www.askeleducation.com/spiral-stabilization/sps-tausta.html