Jännitysniska

Jännitysniska eli ”tensio neck” on niskan ja hartioiden pitkittynyt ja kivullinen jännitystila. Syy jännitysniskaan on yleensä työ / harrastus (esim. rintauinti pää pinnalla tai pyöräilyasento), joka on staattista ja epäergonomista. Aluksi oireet voivat olla tavallista lihasjännitystä, joka vähenee levolla tai tavallisella liikunnalla. Silloin lihasten aineenvaihdunta on vielä melkein normaalia, lievästi heikentynyttä. Niska-hartialihasten jännitystilan pitkittyessä lihas jää supistuneeseen lepopituuteen eikä palaudu edes rentoutuessaan eikä venyttelyn / liikunnan avulla, kuin korkeintaan hetkellisesti.

Pitkään jatkuneessa jännitystilassa ryhtimuutokset ovat tyypillisiä ja siitä johtuen merkittävässä roolissa tilan ylläpysymisessä. Muutokset ryhdissä ovat eteen painuneet pää ja hartiat sekä kaula- ja rintarangan ylimenoalue on voimakkaasti korostunut. Syy ryhtimuutoksiin on yleensä lihasten epätasapaino, kun kireiden lihasten vasta-vaikuttajalihakset ovat heikot. Tyypillisesti kireänä ovat rintalihakset, lavankohottajat sekä epäkkään yläosat. Vastaavasti heikkoja ovat epäkkään keski- ja alaosa ja suunnikaslihakset sekä kaularankaa tukevat syvät kaulalihakset.

Oireet voivat ilmetä niin rajuina, että jännitysniskasta kärsivä henkilö hakeutuu lääkäriin työkyvyttömyyden takia. Oireet alkavat yleensä kipuna/jäykkyytenä niskassa, hartioissa ja lapojen välissä. Mutta jännitystilan pitkittyessä oireet pahenevat ja niiden lisäksi voi ilmetä jomotusta niska- hartiaseudulla, päänsärkyä, huimausta, tinnitusta, huimausta, näköhäiriöitä ja yläraajan- ja / tai sormien puutumista ja voimattomuutta. Yleensä oireet ja kivut pahenevat iltaa kohti mentäessä.

Hoito

Hoidossa hieroja rentouttaa jännittyneet lihakset niin, että ne pääsevät palautumaan omaan lepopituuteen. Hoidossa käytetään hieronnan lisäksi triggerpistekäsittelyä, nivelten mobilisaatiota, lihaskalvojen venytyksiä ja korjataan ryhtiä kinesio-teipillä niin, että lihas pääsee rentoutumaan. Huonon ryhdin ja jännittyneiden lihasten johdosta selkä- ja kaularangan nikamat sekä kylkiluut saattavat olla jumissa. Siitä johtuen hoitoon hakeutuessa ensimmäinen käynti kannattaa tehdä kiropraktikolla, jolloin tehdään tilanteen kokonaisarviointi ja määritetään tarvittavat hoitotoimenpiteet, niiden järjestys ja aikataulu.

Lääkehoidosta voi olla aluksi hyötyä (esim. lihastulehduksessa), koska se vie kivun pois hetkellisesti. Mutta se ei poista todellista ongelmaa eli lihasten heikentynyttä aineenvaihduntaa.
Hoitojen ohessa käydään läpi potilaan työergonomia, harrastukset ja nukkuma-asento ja minkälaista tyynyä potilas käyttää. Vaivojen uusimisen välttämiseksi on ehdottoman tärkeää korjata ergonomia mahdollisimman hyväksi. Potilaan kanssa käydään läpi taukoliikunnan tärkeys verenkierron lisäämiseksi jännittyneissä lihaksissa ja ohjataan vahvistamaan heikkoja lihaksia ryhdin korjaamiseksi sekä tekemään aktiivisia venytyksiä. Suositeltavia kuntoilumuotoja ovat vesijumppa tai -juoksu, sauvakävely, ohjattu kuntosaliharjoittelu, kuntonyrkkeily jne. Oikeanlainen käsien vuorotahtinen liike tuo lapojen väliin kiertoliikettä, joka ylläpitää liikkuvuutta rintarangassa ja sen lihaksissa.

 

Jännitysniska eli ”tensio neck” on niskan ja hartioiden pitkittynyt ja kivullinen jännitystila. Syy jännitysniskaan on yleensä...

Lue lisää